Göteborg

Göteborg, Sveriges näst största stad, är en levande och dynamisk plats som erbjuder en mängd olika aktiviteter och sevärdheter för alla åldrar och intressen. Från historiska platser och natursköna parker till modern konst, nöjesfält och livliga shoppinggator – Göteborg har något för alla.

Göteborg är en mångsidig stad med en rik historia, spännande kultur och vackra naturområden. Oavsett om du är ute efter äventyr, vill utforska lokal kultur eller bara njuta av god mat, har Göteborg något för dig. Planera din resa idag och upptäck allt som denna underbara stad har att erbjuda.

Här är några av våra favoriter:

Kultur

Besök Göteborgs Konstmuseum

Göteborgs Konstmuseum har en imponerande samling av nordisk konst från 1800-talet och framåt, och då särskilt konst från åthundradets två sista årtionden. Museet är bland känt för sin samling av verk av den berömda svenska konstnären Carl Larsson. Förutom museets kärnområden finns här också en del konst från andra delar av världen, framförallt Europa och USA, från 1400-talet och in i våra dagar.

konstmuseet

Med ungefär 70 000 verk är Göteborgs Konstmuseum landets mest omfångsrika museum räknat i antalet verk; bara Nationalmuseum och Moderna Museet (bägge ligger i Stockholm) har fler. De flesta verken hos Göteborgs Konstmuseum är målningar, teckningar eller skulpturer.

Du hittar Göteborgs Konstmuseum i centrala Göteborg; det ligger på Göteplatsen i den södra änden av Kungsportsavenyen.

Utforska den charmiga gamla stadsdelen Haga

Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar utanför vallgraven och är idag känd för sina välbevarade hus från 1800-talet. Området är numera ett populärt turistmål med mysiga kaféer, unika butiker och en avslappnad atmosfär. Missa inte att prova en ”Hagabulle”, en jättestor kanelbulle, på något av de lokala kaféerna.

De yttre punkterna för Haga är Järntorget, Hagakyrkan och Skanstorget. Ovanför Skanstorget tronar Skansen Kronan, en försvarsanläggning på Risåsberget som började byggas i mitten av 1600-talet.

I stadsdelen Haga finns idag ett dussin byggnadsminnen, bland annat Hagabadet (ett mycket vackert badhus från 1800-talet) och det Dicksonska folkbiblioteket.

Natur

Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker och erbjuder en vacker miljö för en avkopplande promenad. Parken innehåller bland annat över 4 000 rosor, ett palmhus från år 1878 och lekplatser för barn. I parken ligger också ett café och Restaurang Trädgårn.

trädgårdsföreningen

Du hittar Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg; mellan Vallgraven och gatorna Nya Allén, Södra vägen och Ullevigatan.

Parken började anläggas redan år 1842 och utvecklades med stark inspiration från liknande stora parkträdgårdar i England. Två av de äldsta byggnaderna i parken är Direktörsvillan från år 1847 och Elevbostaden från år 1868. Palmhuset uppfördes år 1878 i gjutjärn och glas, och kostade 145 000 kronor att färdigställa. En viktig förebild var Kristallpalatset i Hyde Park, London.

Palmhusets består av fem avdelningar, där den mellersta delen har den högsta takhöjden och gott om plats för höga palmer att växa sig stora. De andra fyra avdelningarna är Tropikhuset, Vattenhuset, Medelhavshuset och Kameliahuset.

Gör en utflykt till södra skärgården

Göteborgs skärgård är en fantastisk plats att utforska, särskilt under sommarmånaderna. Ta en färja från Saltholmen till någon av de bilfria öarna – till exempel Styrsö, Donsö eller Vrångö – för vandring, bad och att njuta av den vackra naturen. Västtrafiks skärgårdsbåtar trafikerar samtliga bebodda öar i Göteborgs södra skärgård. Att åka färja från Saltholmen på fastlandet till Styrsö tar ungefär 15-25 minuter, och från Styrsö finns en broförbindelse med Donsö – den folktätaste ön i södra skärgården.

På Styrsö finns inte bara intressant skärgårdsnatur, utan också gott om fornlämningar – inklusive stenåldersboplatser och rösegravar från bronsåldern.

Mat och dryck

Göteborg är känt för sin matkultur, med en blandning av traditionella svenska rätter och internationella influenser. Staden har flera restauranger som fått stjärnor avMichelinguiden , men du kan också hitta fantastisk street food på de lokala marknaderna. Missa inte ”Feskekôrka”, en inomhusfiskmarknad i en kyrkliknande byggnad vid vattnet. Feskekôrka hette ursprungligen ”Göteborgs Stads Fiskhall” när den invigdes år 1874, men i folkmun hos de skämtglada göteborgarna döptes den om till Feskekôrka vilket numera också är dess formella namn.

Nöje och underhållning

Liseberg

Ingen resa till Göteborg är komplett utan ett besök på Liseberg, Skandinaviens största nöjespark. Parken erbjuder allt från adrenalinhöjande berg-och-dalbanor till familjevänliga attraktioner och spel.

Paddanbåtarna

Ta en tur med de klassiska Paddanbåtarna för att se Göteborg från vattnet. Turen tar dig genom stadens kanaler och under dess låga broar, samtidigt som guiden berättar om stadens historia och sevärdheter.