Besök Nya Älvsborg

Nya Älvsborg är ett populärt besöksmål, särskilt sommartid då skärgårdsbåtar avgår från Lilla Bommen i Göteborg och det går att få guidade visningar av fästningen.

alfsborgsfastningEftersom Göteborgs hamnar har byggts ut under 1900-talet är sträckan mellan Nya Älvsborg och Göteborgs stad kortare än förr. Det är ungefär 350 meter mellan Nya Älvsborg och Älvsborgshamnen och cirka 430 meter mellan Nya Älvsborg och Skandiahamnen.

På Nya Älvsborg finns en liten hantverksbod och matstället Kommendantens Bistro som håller öppet under högsäsongen. För den som vill utforska ön på egen hand väntar slingrande promenadvägar med storslagen utsikt. Ta med egen matsäck eller styr fötterna mot bistron när du börjar bli hungrig.

Nya Älvsborg besöks huvudsakligen under sommartid, men är öppen för slutna sällskap året runt efter överenskommelse med Strömma Turism & Sjöfart AB som hyr Nya Älvsborg av Statens fastighetsverk. Att förlägga festligeter som bröllop, baler och firmafester på Nya Älvsborg är populärt eftersom det finns flera intressanta festlokaler här som rymmer stora och små sällskap.

Turfakta för Strömma Skärgårdsbåtar till Nya Älvsborg

batarVi råder dig att alltid dubbelkolla med Stromma för att säkerställa att information är korrekt och aktuell. Där hittar du också information om priser, tider, bokning, etc.

Under sommarsäsongen erbjuder Strömma Skärgårdsbåtar utflyktspaket till Nya Älvsborg, inklusive båtresa och guidad tur av fästningen. Båten avgår från Lilla Bommen, som är en gästhamn nära Göteborgsoperan och Läppstiftet (Skanskaskrapan). Överfarten tar cirka 30 minuter, och den dramatiserade guidningen av fästningen tar ungefär lika lång tid när man landstigit på ön.

Nya Älvsborgs historia som besöksmål

Nya Älvsborg upphörde vara fästning den 22 april 1869 och den 1 maj samma år blev garnisonen utskeppad. Byggnaderna raserades inte och fick stå kvar, vilket gjorde att ön snart blev ett populärt besöksmål sommartid. Periodvis fanns här både restaurang och nöjesfält, och man kunde även gå på konserter, se teaterföreställningar och ta ett dopp i älven. På söndagarna brukade det anordnas olika tävlingar.

År 1881 inrättades ett värdshus i det som tidigare varit Kommendanthuset, och under samma årtionde byggdes en punschservering ovanpå en av fästningsvallarna.

Nya Älvsborg användes inte bara som besöksmål utan här odlades också champinjoner och bereddes fiskprodukter under det sena 1800-talet. På 1890-talet använde grosshandlare John Beckman ön för att förvara trätunnor fyllda med olja.

Under första och andra världskriget var Nya Älvsborg inte tillgängligt för allmänheten eftersom försvaret nyttjade anläggningarna som förråd.

År 1965 firades Nya Älvsborgs 300-årsjubileum med pompa och ståt.

Skydd

Nya Älvsborg byggnadsminnesmärktes den 25 januari 1935. Detta följde så småningom av skydd enligt Naturresurslagen (Riksintresse: hela området), skydd enligt Förordning om statliga byggnadsminnen och skydd enligt Kulturmiljölagen (Fornlämningar: ödekyrkogården med mera på Aspholmama).